Lön, här och där

Drar samma djupa suck varje gång man läser tycka-synd-om-texter liknande: "Den Etiopiska textilindustrikvinnan tjänar bara (750 Birr) 225:-/månad" som i detta exempl från Placera.
För att jag ska tycka synd om "den etiopiske textilindustriarbetaren" så börjar jag med att ställa mig fråga "1" som måste besvaras med ett "JA".
1) Har någon tvingat personen att jobba, med pistolhot eller annat?


Om svaret är "JA" på ovanstående så är ju frågan varför de betalar någon lön alls, eftersom det sannolikt skulle klassas som slaveri.

I steg 2 måste lönen ställas i relation mot vad man får för pengarna i landet där de intjänas. Till detta så kan man slarvigt använda det s.k. BicMac-indexet.  Tyvärr så verkar det inte finnas i fallet Etiopien.

Här fanns dock en lista på var vanliga uppehälleskostnader låg i Etiopien.

Slår man ihop det viktigaste:
Boende (Normal): 12 000 Birr
Värme/kyla/el/etc: 5 000 Birr
Kollektivtrafik: 725 Birr
Mat var desto värre, men i en annan tabell så var det 60% billigare än i USA, och USA är väl runt 20% billigare än Sverige. I Sverige klarar man sig fint på 600SEK/person/månad. Så 600*0,8*0,4= 192SEK = ca 637 Birr.

Totalt: 18 362 Birr.
Om en heltid hos H&M värderas till 750 Birr så behövs alltså 24 heltidslöner för att "gå runt". Då frågar man sig ju varför man ens är åker till jobbet när man har 25 birr över efter att resorna är betalda. Kan vi gemensamt konstatera att H&M pysslar med pistolhot?

Kommentarer