DIY: Spara pengar på öl

Tillhör du gruppen som anser att något utav det viktigaste i livet är ölen på fredagskvällen? Tycker du samtidigt att alkoholskatterna är lite väl höga - och inte är rädd för någon halvtimmes extra arbete? Då har du hittat rätt!



Lösningen är givetvis att göra sin egen öl! Det blir både skattefritt (ej att förväxla med momsfritt) och gott - förutsatt att du väljer lite högre kvalité på grunden.

Låt någon annan göra grovjobbet med mäskning, osv så får du dels en produkt som är lätt att göra (låg svårighetsgrad/tröskel) och hög belöning (billigt, gott, känslan av att ha gjort det "själv", kul att bjuda på, etc).

Två alternativ finns:

1) Vörtsatser från bryggerier. Här får man höra sig för bland bryggerier eller googla sig fram. För mikrobryggerier så brukar det vara ganska enkelt att få till då det är både smidigt att sälja och rätt bra lönsamhet då de slipper betala alkoholskatt på vörten. Du kommer även få bäst resultat av denna metod. Ca 25 liters vörtsats med jäst kostar runt 350:- vilket blir 7:-/0,5l flaska som hos monopolet kostar 30-35:-. Bra deal!

2) Ölkit. Här finns allsköns skräp, men håller vi oss i de övre regionerna i prissättningen så kan vi vara helt säkra på att få valuta för pengarna. Exempelvis här. Undvik de (s)kit där socker skall tillsättas!
För att göra ditt eget öl så behöver du sedan följande:
Jäshink + jäsrör
Flaskor
Kapsyler
Kapsylapparat
Hävert

Sedan är det bara att följa instruktionerna. Totalt så tar det runt 30min att dra igång satsen, och sedan 30-60min för tappning på flaska (beroende på hur van du är).
Det tråkiga är väntan på jäsning samt primningsprocessen (kolsyresättning på flaska). Men gentemot motsvarande 1600:- hos Systembolaget så är det värt väntan.

En Svensk genomsnittsperson dricker 346st öl per år. #sparadkrona på den är snällt räknat 7 958:-, om vi förutsätter att vi håller oss från fulölen. Så sätt igång en hink öl direkt!
8% avkastning och 663:-/månad (7958:-/12) så har du enkelt en halvmiljon över efter att ha avnjutit din egna öl i 25år istället för monopolets:

Kommentarer