"Need"-to-have-kostnader 2017

2017 skriver vi till historieböckerna, tänkte på samma sätt som förra året sammanställa varje kategori familjens totalkostnader för överlevnad. Lite utöver rena överlevnad finns också. Exempelvis så BEHÖVER vi inte 6st bilar eller äta hämtmat, men det är ändå fasta budgeterade kostnader.



El: 996:-/månad
Här är kanske den kategori som är "sämst". Har ganska mycket i hushållet som drar el, men som delvis lönar sig i andra änden. Exempelvis en svets, en server som står på 24/7, etc. Till denna kostnad räknas även luftvärmepumpen som värmer  upp garaget.

Värme: 822:-/månad
Till denna kostnad räknas även varmvatten som används flitigt.

Vatten/Avlopp: 368:-/månad
Här har vi under sommarperioden en egen brunn som delas med grannar och används till biltvätt, fylla pool och vattna i trädgården.

Försäkring: 450:-/månad
Hemförsäkring inkl. drulleförsäkring samt lösöre upp till 1mkr. Bästa pris/prestanda jag kunde hitta. Dina försäkringar.

Renhållning (sopor): 144:-/månad
Lagstiftad avgift om man bor i villa. Det är bara att tacka och ta emot. 

Mat: 1700:-/månad
Många har reagerat på låga matkostnader, i denna kostnad ryms två vuxna och två barn. Vi har en vanligt fullsizekyl och två fullsize-frysar. Är det rea på köttfärs på willys som då kostar 39:-/kg så inhandlas maximala mängden av denna, etc och läggs i frysen. Jag vill nästan vända på det och förvånas över hur andra kan ha så höga matkostnader.

Amortering: 2775:-:-/månad
Lååååååååg amortering just nu då frugan studerar, detta är 30års amortering på ett ganska exakt miljonlån på bostad. 

Ränta: 1187:-/månad
Nordeas 3 månaders med 0,5% rabatt. En dåligt förhandlad ränta, men jag försökte och kommer lämna Nordea till förmån för andra banker.

Småunderhåll (nya lampor, byt packning i vattenkranen, etc): 47:-/månad
Rubriken säger sig i princip själv.

Möbler: 100:-/månad
Lägger varje månad undan 100:- som dediceras till möbler. Oftast räcker det inte till en ny soffa eller säng, men då är det alltid skönt att ha någon tusenlapp som redan är betald på den.

Internet: 369:-/månad
Fiber, 100/100 inkl. fiberhyra.

Bil (försäkring + skatt + besiktning): 402:-/månad
Har 6st bilar, så här är en post som drar iväg ordentligt och under 2016 käkade posten ca 5000:- av beskattade pengar. Tyvärr återgick dessa ca 5000:- skatt. Tur att man vet att den går till någonting bra...typ en kamelfarm.

Bil standardunderhåll: 128:-/månad
I standardunderhåll räknas sådant som skall göras enligt serviceboken. Dvs. byta oljor, filter och slitdelar som fördelarlock, etc. Köper motorolja på "bulk" och oftast delar via Mekonomen.

Bränsle: 748:-/månad
Även här en stor post. Detta är inte pendlingsmil till och från jobbet. En av bilarna drar nästan 2 liter/mil, så när den är igång så blir det dyrt.

Sjukvård: 96:-/månad
Läkar-besök, tandläkarbesök och "standardmediciner" (typ ibumetin). Med tanke på hur dyrt det är att gå till läkare samt att man oftast inte får hjälp så drar man sig alltid för detta.

Utemat: 152:-/månad
Budgeterad lyxkonsumtion. Alltid skönt att ha lite avsatt om man är jävligt lat på helgen och inte orkar laga egen mat.

Dagis: 1263:-/månad
Dyrt med dagis, men finns inte så mycket att välja på.

Totalt:  11 747:-/månad

Om vi ponerar att allt onödigt skulle raderas ur ovan så skulle vi kunna ta bort:
Dagis, Utemat, 80% av bränsle - runt 300:- av bilkostnader - möblerbesparing - viss värme - nedgradera internet - en del el - runt 200:- i matbudget som annars går till oxfilé, ryggbiff eller dyl.
Då skulle allt landa på 8347:-, detta för att hålla igång bostad med visst småunderhåll, ett par bilar, 2 vuxna och 2 barn.

Skulle jag vilja leva "väldigt enkelt" utan extra omkostnader så skulle detta vid en direktavkastning om 4% innebära runt 2.5 miljoner i jobbande kapital. Nuvarande levnadsstandard kostar omkring 3,5 miljoner, och sen kan lite extra tillkomma. Så jag vidhåller att det krävs 4,5mkr för att takta en hel familj och ha råd med diverse i-landslyx.

Kommentarer